Volledige 3D-Laserscan van 50m hoge betonnen toren

In Marche-en-Famenne staat deze 50m hoge betonnen toren, "Tour de la Famenne".

De bovenbouw en de onderbouw wordt afgebroken en er komt een nieuwbouw in de plaats.

In de betonnen koker wordt de bestaande trap afgebroken en vervangen door een betonnen prefab trap. Voor het in hijsen van de betonnen trapelementen is het nodig dat het smalste punt in de koker gekend is. Eens het smalste punt gekend kan er rekening mee gehouden worden bij de fabricage van de betonnen elementen.
Voor de bepaling van het smalste punt heb ik de volledige doorgang van de trap in de betonnen koker gemeten met de Leica P30 3D-Laserscanner (met actieve compensator en met een resolutie van 1.6mm op 10m afstand) en dit in combinatie met de Leica Total Station T16.

Tijdens de meting heb ik aan de binnenzijde van de koker de assen en de hoogtereferenties (elke meter) uitgezet.
De nieuwe bovenbouw wordt over de koker gehesen, dus de vorm en de grootte van de buitenzijde van de koker moet ook gekend zijn. Hiervoor wordt de betonnen koker aan de buitenkant mee gemeten.

Voor de verwerking van de scans gebruik ik de software Leica Cyclone om de verschillende opstelpunten aan elkaar te koppelen en zo tot één nauwkeurige, geregistreerde puntenwolk te komen.

Vervolgens link ik de geregistreerde puntenwolk rechtstreeks aan Autocad dankzij de plugin Leica Cloudworx.
Met Cloudworx kan je heel snel snedes met een bepaalde dikte genereren. Hierdoor kan je van onder tot boven de toren doorlopen om zo het smalste punt te zoeken. Op diverse hoogtes worden de snedes van de puntenwolk uitgewerkt tot een bruikbaar plan met lijnen.
Het eindresultaat wordt in pdf- en in dwg-formaat aangeleverd.

Heeft u een opdracht waarbij een 3D-laserscanning nodig is om zo een grondplan, snedes en gevelzichten te genereren. Twijfel dan niet en vraag bij ons een vrijblijvende offerte aan.